fbpx
Meny

Relaterade artiklar

Läs de senaste artiklarna
Aerobics som träningsform
Publicerat för av Emmelie Andersson

Med ett brinnande intresse för träning och framför allt aerobics startade Henrik Bramsved sitt företag. Under många år tävlade han på hög nivå över hela världen och har fyra VM- finalplatser i bagaget. I dag brinner han för att utbilda andra inom träning och vill att det ska ställas högre krav på tränare på svenska gym.

Berätta lite om bakgrunden till AerobicWeekends?

AerobicWeekends startades 1991 men då under namnet Henkan Design AB som tillverkade träningskläder. Jag kände att jag behövde starta ett företag då jag allt oftare blev anlitad för att medverka på olika föreläsningar och träningskonvent.

Aerobics som träningsform växte otroligt fort som gruppträning där i början på 90-talet. Det fanns ingen större konkurrens i stan under den tiden så köerna ringlade sig långa ändå ut på gatan. Gymmen kunde ta in cirka hundra personer åt gången. De som inte fick plats stod snällt och väntade på nästa pass.

I dag ser konkurrensen annan ut med gym på flera ställen. Eskilstuna är i dag Sveriges näst största gymtätaste stad, Västerås leder ligan. Henrik säger att gymmen i dag ofta har samma utbud och då blir det en prisfråga, det man kan locka med är ett lägre pris än sina konkurrenter. Huvudverksamheten för AerobicWeekends är utbildning av instruktörer inom allt från personliga tränare till core, yoga eller dans. Varje år håller de i över tvåhundra utbildningar i Sverige.

Ni arrangerar en del träningsresor, vilka åker på dessa?

– Vi startade våra weekends med att erbjuda alla som jobbade inom träning att få komma på dessa träningsweekends.
Snabbt därefter började de jobba med International Aerobic Week som de driver tillsammans med olika samarbetspartners. Detta blev sedan grunden till International Fitness & FunWeek som är den största träningsveckan i Europa. Resan går enligt Henrik inte att jämföra med någon annan träningsresa på marknaden.
– Vi erbjuder tvåhundra aktiviteter och klasser under en vecka som alla leds av professionella tränare. Så stort utbud hittar du ingen annanstans.

Hur ser framtiden ut för ert företag?

– Just nu står vi inför en expansion, framför allt i Schweiz och Tyskland där det finns stor potential. En annan satsning är på utbildning för att kunna certifiera tränare. Inom några år kommer det en internationell standard av tränare. I dag finns inte det tyvärr. Som det är nu kan vem som helst gå en utbildning online och sedan kalla sig personlig tränare. Vi kommer jobba för att skapa en standard som ska följas i hela landet. Målet är att det ska krävas en speciell utbildning med förbestämt innehåll för alla som jobbar som tränare.

Henrik Bramsved
Ålder: 48 år.
Roll: Ägare och vd.
Bor: Eskilstuna.
Familj: Fru och ett barn.
Fritidsintressen: Mycket träning. Tävlar i flera sporter, bland annat jetski. Leker även mycket med monstertrucks tillsammans med sonen på fyra år.
Första jobb: Startade AerobicWeekends 1991 och det är i princip mitt första jobb. Men jag har även varit badvakt på Vattenpalatset.

Relaterade artiklar

TRÄNING & HÄLSA

»Personal är företagens viktigaste resurs!«

Det är inte bara lönen som avgör när medarbetare ska ta en anställning. Förmåner räknas också in, till exempel friskvård och massage. Hos Hela Dej ska besökarna må bättre när de...

Publicerat den av Sanna Ek
TRÄNING & HÄLSA

Personlig träning – för alla!

Gymbranschen växer snabbt, det gäller att hänga med. BalanZe har byggt ut och tagit fler lokaler sedan starten 2005. Deras senaste renovering och expandering var en milstolpe. –...

Publicerat den av Sanna Ek