fbpx
Meny

Relaterade artiklar

Läs de senaste artiklarna
De sista pusselbitarna
Publicerat för av Sanna Ek

Inom kort slår City Gross Eskilstuna upp portarna. Under en längre tid har etablering vid Tuna Park varit intressant.
– Centrumledningen driver gallerian och området omkring på ett väldigt proffsigt sätt, levande och spännande på alla plan, så familjekoncernen Bergendahls kände att det var helt rätt med etablering här, förklarar butikschef Carina Palm.

På baksidan av Tuna Park, vid lastkajens lagerentré, står butikschef Carina Palm i oktobersolen och vinkar med hjälm och varselväst i luften – redo att släppa in Business Life på nybygget som besiktades i veckan. Från nya kontoret ser hon kängurur hoppa runt inne på Parken Zoo, vilket är det enda hon hinner berätta innan mobiltelefonen ringer.
– Dagarna är rätt intensiva just nu. Intensiva och roliga. När man etablerar en stormarknad är det en apparat som rullar igång flera år innan själva bandklippningen och invigningen. Det är många specialister inom koncernen som kartlägger alla delar och sätter planen för projektet. Nu är det bara sista finliret kvar för bygg-gänget.

Flera bilar med företagsloggor står parkerade intill butiken. Till kundparkeringarna, som förblir gratis, är laddstationer för elbilar på gång.
– Helt fantastiskt att se butiken växa fram från bara ett skal. Nu finns ju till och med detaljer som lampor i alla kyldiskar på plats.
Carina avslöjar att familjekoncernen Bergendahls, som äger City Gross, under lång tid varit intresserade av etablering i Eskilstuna – men det var först när detta läge dök upp som alla bitar föll på plats. City Gross blir ankarhyresgäst på drygt 4 000 kvadratmeter, med närhet till både bostadsområden och centrum. Carina är övertygad om att kunderna kommer uppskatta butiken till såväl sin helgshopping som större vardagshandel och de har blivit väl bemötta av kommunen, näringslivet och de nya grannarna.

– Att få vara med och ta nästa steg i Tuna Parks utveckling passar oss perfekt. Under samma tak kommer vi ha ett stort utbud av traditionella charkvaror, catering och förmodligen Eskilstunas längsta fisk- och delikatessdisk. Detta tillsammans med allt annat kunderna kan önska sig.
Så småningom tillkommer fler butiker i den nybyggda delen av köpcentrumet.
– Vi vill givetvis samarbeta med våra grannar, det är en viktig del i att göra platsen ännu mer attraktiv. Bemötandet har varit fint från de operativt ansvariga för Tuna Park och vår vilja och ambition är absolut ett bra samarbete där vi kan vara med och bidra till en ännu starkare handelsplats och ett ännu bättre Eskilstuna. Kundnyttan måste alltid stå överst.

Öppnar i november

Som butikschef är det många trådar att dra i inför invigningen. Schemaläggning och utbildning av personal är uppgifter som nu börjar bli högprioriterade. Butiken öppnar inom kort, men kring invigningen är Carina hemlighetsfull.
– Det är först nu när alla varor börjar strömma in som det börjar ”brännas” riktigt. Det blir en bra invigning. Garanterat. Eskilstunaborna kommer märka när vi slår upp portarna.
City Gross Eskilstunas Facebook-sida kommer uppdatering om invigningen. De startar upp som en traditionell stormarknad, landets 44:e butik.
City Gross är inte som alla andra. Därför har de klarat sig så bra sedan 1922. Snabbfotade och lyhörda mot den lokala marknaden. En dialog med våra kunder är A och O. Inom kort händer även mycket spännande på den digitala fronten, likaså för matkassarna, men det är något jag håller lite på, ett tag till …

»Det är först nu när alla varor börjar strömma in som det börjar brännas‹ riktigt. Det blir en bra invigning. Garanterat.«

Stark färskvaruprofil

En förbutik med kiosk, spel och café är det första kunderna möter inuti butiken. Där kommer godsaker från det egna bageriet finnas.
– I bageriet gör de allt från grunden. Där lär det dofta gott.
Den starka färskvaruprofilen är en hjärtefråga för City Gross.
– Det kommer till exempel vara svenskt kött som vi styckar själva, fisk från hållbara bestånd och en fin avdelning för frukt och grönt – något som kunderna rankar högt när de väljer butik.
Carina ser även det överskådliga kundvarvet som en stor fördel. Kunderna hittar snabbt allt som i normala fall står på inköpslistan och slipper lägga flera timmar på storhandling. Allt finns nära. Skyltarna är redan på plats för de olika avdelningarna: Barn och Baby, Djurmat, Mejeri med mera. Men ännu är de flesta hyllorna tomma. Vissa kolonialvaror skymtas såsom ketchup och juice. I breda gångar samsas fortfarande truckar och liftar. Carina visar stolt upp platsen för godisborgen, City Gott.
– Det första mina barn frågade var ”Kommer det finnas ett godisrum? Kommer ni ha det, mamma?” och även jag tycker den är jättemysig.

Enorm rekryteringsprocess

Butiken kräver en hel del specialkompetens – något de haft turen att hitta. Främst behövs det till avdelningar som kött, bageri, fisk och deli. Avdelningsansvariga bör ha både kompetens och erfarenhet från det specifika området, med allt vad det innebär, exempelvis kampanjplanering och beställningar. Intresset för de utlysta tjänsterna har varit stort – hela 2 500 sökande. Därför provade City Gross formatet ”speed-intervjuer” där de sökandes personligheter kom fram.
– Under två dagar träffade vi runt 350 personer, 50 åt gången. På Parken Zoo fanns utrymmen att träffa så pass många samtidigt och Arbetsförmedlingen hjälpte till och råddade logistiken.
Så här långt har Carinas dagar mest bestått av rekryteringar. Resultatet? 65 nyanställningar. Hon är nöjd. Målet, och grunden för allt, är att skapa ett team som levererar och har kul tillsammans och med kunderna.

– Det har blivit mängder av intervjuer, något som är helt avgörande för att få till en organisation som kan svara upp mot den förväntan vi har för den här etableringen, att få in rätt kompetens på rätt plats. Vi har haft möjlighet att anställa väldigt många bra personer, i varierande åldrar med olika bakgrunder och erfarenheter, vilket känns väldigt starkt.
Vid slutet av rundturen går Carina fram till personal som fixar med prislappar.

– Just det här supergänget packar varor, fyller på hyllor, ordnar prislappar med mera. Det är viktiga delar som måste göras innan vi öppnar.
De allra sista pusselbitarna är ännu inte på plats, men allt är ”i fas”.
– Nu ser jag fram emot att introducera all personal, slå upp dörrarna till vår fantastiskt fina butik och välkomna in alla härliga kunder!
Vi ses väl på ingivningen …?

City Gross Eskilstuna
Adress: Gunborg Nymans väg 2.
Yta: Drygt 4 000 kvadratmeter.
Invigning: I november.
Antal butiker med denna: 44.
Antal anställda: 65.
Öppettider: 7–22.

Visa kommentarer (0)

Kommentarer

Relaterade artiklar

Dokument

»Det är de unga som är framtiden«

Att få till ett samtal med ett fotbollsproffs visade sig vara svårare än vi kunnat ana, men efter en lång tids mejlande fram och tillbaka får Business Life äntligen chans att...

Publicerat den av Emmelie Andersson
Dokument

Här inne är djuren chefer!

Parken Zoo ser gärna fler samarbeten med lokala företag och är flexibla vad gäller önskemål om typ av aktivitet och samarbete. Att gå en match i dragkamp mot en tiger är bara en...

Publicerat den av Emmelie Andersson