fbpx
Meny

Relaterade artiklar

Läs de senaste artiklarna

Den generöse chefen


TEXT Coachakademin
Den generöse chefen
Publicerat för av Coachakademin

Jag hade tur som fick en generös chef när jag var ung och formbar! Vi skulle gemensamt starta en ny verksamhet och planera allt från grunden. Jag fick förtroendet att arbeta tillsammans med honom och han gav mig full frihet att agera utifrån vad jag bedömde var rätt. Det innebar naturligtvis att jag fick ta ett enormt stort ansvar, men jag var helt och hållet engagerad i jobbet!

På den tiden var jag ung och singel och ville ägna all min vakna tid till att arbeta. Jag tyckte att jag hade den perfekta rollen! Inte högsta chefen, men mellanchefen med stort mandat och möjlighet att påverka. Vi diskuterade varje dag hur vi skulle skapa bästa möjliga verksamhet. Utåt sett var vi det perfekta värdparet! Kunderna tyckte om oss för att vi var så kompatibla. Den personal som vi anställde trivdes där för att vi gav alla chanser att påverka. Visst låter det som en idyllisk arbetsplats?

Detta var 25 år sedan och landet befann sig i en djup lågkonjunktur. Vi hade inget annat val än att tänka och agera annorlunda, annars skulle verksamheten stängas. Vi sökte helt enkelt nya vägar och arbetssätt för att få en chans på marknaden, och det krävdes stort engagemang av var och en som jobbade där. Chefen såg till att alla kände sig ansvariga. Han påpekade ofta att vi fick testa vad som helst och besluta om vad som helst så länge det gynnade kunderna och verksamheten. Det gav ofta upphov till galna upptåg, frustration när det inte fungerade och många konflikter med så starka personligheter.

Jag själv växte med uppgiften och blev plötsligt intresserad av att kliva upp, bli ytterst ansvarig. En möjlighet dök upp i samma bolag fast i en helt annan stad. Min chef sa åt mig att det var dags för mig att kliva upp och prova. Jag var livrädd, men jag litade på honom…
Han gav mig värdefulla verktyg som jag har använt genom hela min karriär som ledare.

De värdefulla verktygen
1.
Var inte rädd för att anställa medarbetare som är bättre än du själv. Det skapar ömsesidig respekt, och lojaliteten blir urstark.
2.
Om någon säger upp sig för ett annat jobb – bli glad över att du fick vara med och skapa den karriärmöjligheten. Involvera gärna personen i rekryteringen av en ny.
3.
Låt alla få växa av egen kraft. Vi har alla olika förutsättningar men alla har viktiga uppgifter för att helheten ska fungera. Det skapar tillit.
4.
Involvera alla i utvecklingen. Tydlig information skapar trygghet, även i förändringsarbete.

Idag, 25 år senare, är samma verksamhet framgångsrik. Flera bra chefer har verkat och verkar där, men kulturen känns densamma som när vi var där. En öppen och hjärtlig atmosfär där var och en får växa av egen kraft. Varje gång jag besöker stället får jag en varm känsla i hjärtat och jag känner som om jag kommer hem. Vem vet, det kanske sitter kvar i väggarna, det vi byggde för länge sedan…

/Irja Hökås, certifierad utbildare och coach till LedarStegen-metoden

Relaterade artiklar

Experten

Karensdag blir karensavdrag

Vid årsskiftet avskaffades karensdagen och ersattes av ett karensavdrag. Syftet med lagändringen är att det avdrag som görs när man är sjuk ska vara rättvist. Lagändringen innebär...

Publicerat den av BDO
Experten

Konferens och studieresa – vad gäller?

Inför hösten går många företag i tankarna om att åka iväg med sin personal på antingen en konferens eller studieresa. Det är viktigt att känna till reglerna, eftersom en resa som...

Publicerat den av BDO