fbpx
Meny

Relaterade artiklar

Läs de senaste artiklarna

»Det är de unga som är framtiden«


TEXT Emmelie Andersson
FOTO Kajsa Göransson
»Det är de unga som är framtiden«

Att få till ett samtal med ett fotbollsproffs visade sig vara svårare än vi kunnat ana, men efter en lång tids mejlande fram och tillbaka får Business Life äntligen chans att träffa Sebastian Larsson och hans pappa Svante Larsson för att prata om fotbollsakademin de driver sedan fem år tillbaka i Eskilstuna. Självklart pratar vi även om hur det är att bo hemma i Sverige igen efter 17 år i England.

Svante serverar kaffe och berättar att han och hans fru aldrig trodde att Sebastian och familjen skulle flytta hem igen.
– De bodde i England från så tidig ålder och hade rotat sig där borta så trots att både Sebastian och familjen var tydliga med att de skulle komma hem när kontraktet gick ut vågade vi inte tro på det förrän det var klart.

Sebastian Larsson
Ålder: 33 år.
Bor: Eskilstuna.
Familj: Fru och två döttrar.
Yrke: Fotbollsspelare.
Roll i SLFA: Grundare och styrelseledamot.
Första jobb: Delade ut tidningar när jag var 12–13 år och vi var på vårt sommarställe.

Svante Larsson
Ålder: Snart 64 år.
Bor: Eskilstuna.
Familj: Fru och två söner.
Yrke: Idrottslärare/fotbollstränare.
Roll i SLFA: Grundare och styrelseledamot.
Första jobb: Lärarassistent på Djurgårdsskolan.

Att lämna Sverige som 16 åring

När samtalet från akademichefen Liam Brady kom trodde varken Svante eller mamma Madeleine att det var sant. Men det visade sig vara på riktigt. Englandsklubben Arsenal ville skriva ungdomskontrakt med Sebastian.

Diskussionerna var dock många innan Sebastian slutligen skulle ta klivet och åka över till England. Föräldrarna hemma i Eskilstuna var fast beslutna att han skulle gå klart årskurs 9 först, medan ledningen i Arsenal ville ha över honom omgående. Svante och Madeleine stod på sig trots att till och med managern Arsene Wenger klev in i en förhandling och sa att han inte alls förstod vad de menade. De ville ju ha hans son nu?!
– Men de köpte det till slut, så han fick gå klart grundskolan och lämnade sedan Sverige på sommaren. Självklart var det en stor omställning för oss som föräldrar att släppa iväg honom ensam till ett annat land. Arsenal presenterade en tydlig bild av hur hans dagar skulle se ut så det var vi inte det minsta oroliga för. Vi oroade oss mer för vilka miljöer han skulle vistas i och vad han skulle hitta på när han inte spelade fotboll.

Men de lyckades få föräldrarna trygga och Sebastian landade till slut hos en värdfamilj där det bodde ytterligare tre killar som även de spelade i klubbens U-16 och U-18 lag.
– Det var tryggt att få kompisar direkt, berättar Sebastian.

När vi pratar om betydelsefulla minnen från början av karriären berättar Sebastian hur han efter bara någon vecka i Arsenal blir tagen av planen av sin tränare som läxar upp honom och säger att om han inte börjar ta för sig mer på planen kan han lika gärna ta nästa flyg hem. Mamma Madeleine, som precis kommit hem från sitt träningspass flikar in från vardagsrummet:
– Jag minns när vi åkte till London för att hälsa på och vi såg Sebastians foto på var och varannan taxibil. Det var så stort och overkligt, något jag aldrig kommer glömma.

Sebastian var bara 16 år när han började sin proffskarriär. Därför har de valt att satsa på åldern 13–15 år i akademin.

Förutsättningar för att få tillhöra Sebastian Larsson Fotbolls Akademi

Sebastian var bara 16 år när han började sin proffskarriär. Det är också därför de valt att satsa på åldern 13–15 år i akademin, som är unik i sitt slag då den inte tillhör något specifikt lag utan spelarna där har olika klubbtillhörigheter. Det som krävs för att du ska få tillhöra akademin är att du spelar i en klubb tillhörande Eskilstuna kommun. Utbildningen sträcker sig över fyra terminer och följer skolans läsår. Spelarna är således lediga när skolan har lov.

Det hela började med att Sebastian ville ge tillbaka något till fotbollen i Eskilstuna då han var så ung när han åkte iväg, berättar han själv.
– Jag kände att det kunde vara ett bra sätt för mig att ge unga tjejer och killar som älskar fotboll i Eskilstuna någonting. Att få dela med mig av mina erfarenheter och samtidigt ge dem bra förutsättningar att lyckas. Det är de unga som är framtiden.

»Jag kände att det kunde vara ett bra sätt för mig att ge unga tjejer och killar som älskar fotboll i Eskilstuna någonting«

Är man intresserad av en plats i akademin anmäler man sig via sin förening och träffar sedan de som sökt runt skolstart tillsammans med alla ledare.
– Det handlar mycket om att vi vill se hur de funkar i spelet, och med andra spelare, inte bara vad de kan prestera individuellt. Ledarna från klubbarna får inte bedöma sina egna spelare, förklarar Svante.
Efter testerna erbjuds ett antal spelare plats. Hur många tester som genomförs beror på kvalitet och antal sökande. Det varierar lite i antal år från år men de stänger aldrig intagningen av nya deltagare.
– Någon kanske utvecklas mycket och får ett erbjudande om en plats mitt under utbildningen, fortsätter Svante.  

Akademin jobbar med ett helhetstänk där det är viktigt att spelarna lär sig ta ansvar över sig själva, sin egen karriär och utveckling.

Akademin jobbar med ett helhetstänk där det är viktigt att spelarna lär sig ta ansvar över sig själva, sin egen karriär och utveckling. De träffas en gång i veckan och tränar. Detta är något som deras ordinarie klubbar är väl medvetna om och det ska inte vara några problem att de tränar med akademin i stället för sitt lag just den dagen. Utöver tränare finns även en dietist med i teamet som hjälper spelarna att äta rätt. I anslutning till träningarna finns alltid mellanmål att tillgå så de som tränar kan fylla på ordentligt med energi.

Fantastiskt att få ägna livet åt sin hobby

Det märks att Svante är både stolt över sin son och även väldigt glad över att ha honom och barnbarnen på hemmaplan. Dörrarna i hallen pryds av teckningar från de totalt fyra barnbarnen. Han säger att han nu uppskattar att kunna hjälpa till med barnen om Sebastian och hans fru Tina till exempel vill gå ut och äta en kväll. Han säger att tjejerna är otroligt tajta trots att det skiljer några år mellan dem, men han tror det beror på att de levt det liv de gjort i ett annat land utan övriga familjen.

Det är också det Sebastian beskriver som baksidan av sitt yrkesval, men påpekar att han inte vill klaga utan känner sig priviligierad som fått chansen att kunna ägna hela livet åt sin hobby.
– Men visst känner man ibland att man fått offra vissa saker. Men det är ett val man gör. Vi har missat mycket som hänt här hemma; släktträffar och familjegrejer. Det är ett väldigt inrutat liv som man inte riktigt styr själv. Framför allt har jag ju tyvärr missat en del av mina döttrars uppväxt och gör fortfarande. På söndag har ena dottern till exempel sin första danstävling och jag vet inte om jag som pappa kan vara där och titta på henne.

Vad gäller framtiden så försöker Sebastian att inte tänka så långt framåt utan kör på ”här och nu”. Att förmodligen få spela allsvensk fotboll på Tunavallen i augusti när AIK gästar Eskilstunaklubben AFC tycker han bara ska bli roligt och väldigt speciellt. När det kommer till akademin säger han att han nu kan vara mer delaktig än tidigare. Han och pappa funderar mycket tillsammans på hur de kan utveckla verksamheten och ta nya kliv framåt.

Relaterade artiklar

Dokument

Unik chans vid Skiftingerondellen

Området vid ”rondellen” har stått tomt sedan det sista huset revs för tio år sedan. Nu äntligen finns det planer för området och inom en snar framtid tas det första spadtaget för...

Publicerat den av Emmelie Andersson
Dokument

Lovande logistik

Asfalt, betong och stål samt ett enormt bältdjur i regnbågens alla färger. I Eskilstuna Logistikpark finns gott om kontraster – och arbetstillfällen! Området Stockholm–Mälardalen...

Publicerat den av Sandra Rundlöf