fbpx
Meny

Relaterade artiklar

Läs de senaste artiklarna
Det stora begreppet »hälsa«

Vad är hälsa? Ser vi alla ordet på samma sätt? När man söker i ordböcker beskrivs det som: fri från sjukdom, friskhet, sundhet, kroppsligt välbefinnande, livskraft. Det låter som väldigt positiva ting om ni frågar mig. Ändå märker jag att ordet ”hälsa” har blivit väldigt laddat i dagens samhälle. ”Han/hon är väldigt hälsosam, har knappt fett på kroppen, tränar mycket och äter aldrig socker”. Liknande meningar tycker jag man hör ganska ofta.

Man talar om hälsa som om det enbart handlar om kroppssammansättning, man kan på en människas kropp se om han/hon är hälsosam eller inte. En person med synliga muskler och sexpack ser väldigt hälsosam ut, eller? Visst kan personen vara det, eller så kanske den personen lägger ner ohälsosamt mycket tid på att räkna kalorier och hela livet kretsar kring att man inte får gå upp i vikt. Jag säger inte att det är så, jag säger bara att hälsa är så mycket mer än hur vi ser ut kroppsligt.

Jag har själv fastnat i ett beteende där en hälsosam livsstil ledde till en ätstörning. Jag vet många fler i min omgivning och nära vänner som hamnat i liknande sits. I dag brukar jag i stället tänka: Jag är hälsosam när jag mår bra, både fysiskt och psykiskt. Om mitt fysiska beteende eller min livsstil får mig att må dåligt mentalt är det inte sunt. Om mitt beteende får min kropp att må dåligt fysiskt är det inte sunt. Det handlar om balans och det kan vara väldigt svårt att hitta det.

/Elina Neüman Falk, Personlig tränare och student, Idrottsvetenskap/Tränarprogrammet

Här kommer några punkter som jag själv försöker leva efter, kanske passar det även dig:
1.
Var fysiskt aktiv och hitta en aktivitetsform som du gillar. Det kan vara vad som helst, något som känns bra för dig.
2.
Prioritera sömn och återhämtning. Det är väldigt viktigt för att du ska må bra i kropp och knopp.
3.
Ät bra mat regelbundet för att din kropp ska må bra och orka med vardagen, men tillåt dig själv att njuta av livets goda vid värdefulla tillfällen. Välj tillfällen där du känner att det är värt att njuta av det där du verkligen älskar. I stället för att sitta med ditt favoritsnacks en tisdagskväll bara för att det är tillgängligt, där du dessutom vet att du kommer ångra dig efteråt, välj i stället att njuta av det en dag när det verkligen känns välbehövligt och värt för dig. Jag själv älskar att ta en fika med mina vänner eller att ha en myskväll med familjen där man äter gott tillsammans.
4.
Acceptera dig själv för den du är. Om du inte gör det kommer du aldrig må bra i dig själv. Du är bra och du förtjänar att må bra. Så gör dig själv tjänsten att göra det du kan av det du har för att må bra i ditt liv.

Relaterade artiklar

Gästkrönika

Det finns alltid en större fisk!

Det finns fiskedrag som vandrat genom generationer av fiskelådor. Fiskedrag som fångat både stora och små fiskar. Fiskar som vuxit och blivit större för varje gång historien...

Publicerat den av Mikael Grankvist