fbpx
Meny

Relaterade artiklar

Läs de senaste artiklarna

»E-handeln är här för att stanna«


TEXT Sandra Rundlöf
FOTO Pia Nordlander, Bildn
»E-handeln är här för att stanna«

I en växande region finns många möjligheter inom handeln, men fem av tio företag uppger att de har svårt att rekrytera, förklarar Jenny Emerén. Då, eller när man överhuvudtaget behöver ”boosta” sin verksamhets tillväxt finns Handelskammaren Mälardalen redo.

Berätta lite om Handelskammaren Mälardalen.

– Totalt i världen finns närmare 12 000 stycken, varav elva i Sverige. Vi ägs av våra medlemsföretag och är i grunden en ideell organisation utan vinstdrivande syfte. Som medlemsorganisation ska så mycket nytta som möjligt gå tillbaka till våra medlemsföretag. Vi arbetar för att på olika sätt boosta deras tillväxt.

Vad ser du för trender inom handeln?

– En oroande trend är protektionismen som skapar problem för världshandeln, bland annat på grund av höjda tullar. Både World Trade Organization och International Chambers of Commerce ska säkerställa rättvis och smidig handel men tappar mandat när de stora nationerna ifrågasätter handelsavtalen. Det finns inga vinnare i handelskrig.

Hon förklarar att många företag i Mälardalen påverkas av det som sker även utanför Sverige. Gladeligen ser hon andra trender, däribland en grön sådan.
– En annan tydlig trend är ökad medvetenhet om lokal- och närproducerat, som är tydligt kopplat till klimatnytta. Flera nystartade företag inkluderar hållbarhetstänk i sina affärsidéer, till exempel ReTuna Återbruksgalleria. Jag ser också att allt fler egenföretagare och småföretag samverkar på olika sätt. Något som förr räknades som konkurrens kan man i dag se som komplement.

Framöver tror hon att hållbarhetsfrågor kommer ta större plats inom handeln, då hon redan i dagsläget ser sådana frågor växa i nya handelsavtal.
– Jag tror att e-handeln är här för att stanna men att distributionssätten kommer att ändras. Det är inte hållbart att flyga en 100-kronors pryl från Kina till Sverige på 24 timmar för att sedan kanske returnera den utan kostnad.

Vad har ni på gång framöver?

– Nu är det en del praktiskt kring verksamhetsövergången av Eskilstuna och Strängnäs från Östsvenska Handelskammaren. I januari ska vi ha en kickoff med personalen och fylla på med energi. Eftersom vi blir några nya ansikten är det också ett bra sätt att snabbt lära känna varandra. Sedan ska vi lyssna in förväntningar både från nya och befintliga företag för att se hur vi kan bli ännu bättre!

Relaterade artiklar

HANDEL

Kvinnorna bakom guldet

Dagligen fyller de kundregistrets sidor med nya namn. På Facebooksidan hyllar kunderna deras goda service. Superlativen är många. Ägarna liknar ett besök på Guldklimpen vid att...

Publicerat den av Sandra Rundlöf
HANDEL

»Äntligen är ombyggnationen avslutad!«

Dagligvaruhandeln har följt med Erik Fagerlind under hela yrkeslivet, men inom Hemköp är han alldeles ny – i en nyrenoverad butik. Han blev en del av Hemköp-gänget innan sommaren,...

Publicerat den av Sandra Rundlöf