fbpx
Meny

Relaterade artiklar

Läs de senaste artiklarna
»Ibland är det viktigt att bromsa«
Publicerat för av Sandra Rundlöf

Dialog, träning eller behandling – kanske en kombination. På Fysio3 finns en sjukgymnast, två naprapater och två massörer. Med olika specialkompetenser kompletterar de varandra och hjälper patienter, både förebyggande och behandlande. ”Det viktigaste är att möta smärtan i tid”, berättar Anna Gau.

Vad tänker ni om ergonomi på arbetsplatser?

– Det är viktigt och varierar beroende på var man jobbar, men ofta går det att göra bra val. De som lyfter tungt behöver lära sig att lyfta på rätt sätt, medan personer med stillasittande jobb behöver röra sig mer. Kanske arbeta ståendes eller gå en bit för att hämta något. Helt enkelt skapa variation, säger Anna.
Sandra Berglund poängterar vikten av att ha möjlighet till en ergonomi på sin arbetsplats – att kunna vara avslappnad. Ibland sitter lösningen i tankeverksamheten.
– Det kan räcka med att bli medveten om hur man sitter, står och lyfter. Det händer att en axelsmärta beror på att man suttit konstigt, fyller hon i.

Vilka är era patienter?

– Många är överbelastade på sitt jobb. Alldeles för många bär på smärtan för länge, kanske ett par månader, innan de söker hjälp. Behandlingsprocessen blir då ofta svårare och längre, jämfört med för de som söker hjälp i ett tidigt stadium, säger Sandra.
Anna berättar om den onda cirkeln en långvarig smärta kan orsaka. Hon förklarar:
– Smärta gör att vi spänner oss som i sin tur gör att vi får ännu mer ont. På så vis underhåller smärtan sig själv.
Vidare säger hon att det ofta är frågan om muskulära problem, som bland annat rör axlar, nacke, rygg och armbågar – typiska följder av för mycket tid vid datorn. Även idrottsskador är en del av vardagen.
– Människor som brinner för något tenderar ibland att starta upp för intensivt och glömma bort återhämtningen. Man måste lyssna på kroppen och ibland är det viktigt att bromsa, förklarar hon.

Berätta, vilka är era bästa vardagstips för att undvika skador?

– Rörelse! Kroppen mår bäst av det. De allra flesta får ont av att vara stilla mycket, oavsett om det handlar om att ligga i soffan eller spendera timmar vid jobbdatorn. Jag har själv märkt att jag kan får ont efter en ”slapparhelg” i soffan, berättar Anna.
Sandra håller med och tillägger:
– Det är viktigt att göra något man vill och tycker om, för att skapa kontinuitet. Det är ingen idé att försöka ta sig till gymmet om man vantrivs där. En skogspromenad kan vara minst lika bra!

Anna Gau
Ålder: 46 år.
Roll: Ägare och leg. sjukgymnast, Fysio3.
Bor: På väster i Eskilstuna.
Familj: Två grabbar och en hundvalp.
Fritidsintressen: Dansa bugg, fox och salsa, träna styrketräning, vara ledare på Actic.
Första jobb: Vaktmästare, Biokontrast.

Sandra Berglund
Ålder: 33 år.
Roll: Naprapat, Fysio3.
Bor: Mariefred.
Familj: Två aktiva barn.
Fritidsintressen: Gruppträning och löpning, vara tränare för dotterns gymnastiktrupp, spendera tid med barnen.
Första jobb: McDonalds.

Relaterade artiklar

TRÄNING & HÄLSA

Aqua Sport – skonsam men tuff vattenträning!

Blöta äventyr eller stillsamma upplevelser. För dig som vill höja pulsen, eller hitta lugnet. – Vi erbjuder något för alla målgrupper; allt ifrån badbio för de små till...

Publicerat den av Sanna Ek
TRÄNING & HÄLSA

Aerobics som träningsform

Med ett brinnande intresse för träning och framför allt aerobics startade Henrik Bramsved sitt företag. Under många år tävlade han på hög nivå över hela världen och har fyra VM-...

Publicerat den av Emmelie Andersson