fbpx
Meny

Relaterade artiklar

Läs de senaste artiklarna

Tips inför årsskiftet


TEXT BDO
FOTO BDO
Tips inför årsskiftet
Publicerat för av BDO

Vi närmar oss slutet på 2018 med full fart.
Här kommer några tips till dig som företagare inför årsskiftet.

Förutom att tänka på rätt löneuttag gällande 3:12 regler (som styr hur fåmansföretagare blir beskattade för utdelning och kapitalvinst från egna bolaget) så finns det flera beloppsgränser att tänka på. Gränsen för statlig inkomstskatt på 20 % går vid 468 700 kronor och statlig inkomstskatt på 25 % går vid 676 700 kronor.
Följande tre beloppsgränser är även bra att ha med sig när man ser över sitt löneuttag:
364 000 kronor ger max sjukpenning.
455 000 kronor ger max föräldrapenning.
504 375 kronor ger max pensionsavsättning.

Ränta

Har du som företagare lånat ut pengar till ditt företag? Här finns möjlighet att betala ut en marknadsmässig ränta från företaget till dig. Tänk på att det ska finnas en revers som styrker lånet och att företaget ska lämna en kontrolluppgift till Skatteverket som talar om utbetald ränta och skatteavdrag 30 %.

Nytt företag

Funderar du på att starta ett nytt företag? Se då till att starta företaget innan årsskiftet. Regeln säger att du som företagare ska äga aktierna vid årets ingång för att få räkna med årets gränsbelopp. Årets gränsbelopp beräknas antingen via förenklingsregeln som under 2019 ger 171 875 kronor eller huvudregeln och här gäller lönekravet enligt 3:12 regler.

Julbord

Julbord för dina anställda är en skattefri förmån för de anställda om det är fråga om intern representation, till exempel en personalfest. Som företagare får du göra avdrag för julbord enligt samma regler som gäller för andra typer av personalfester. Avdrag för personalfest medges för högst två fester per år.
Enligt nya regler om representation, som gäller företag med beskattningsår som börjar efter den 31 december 2016, har avdraget för måltider slopats, däremot medges skäligt avdrag (högst 60 kronor per person, plus moms) för förfriskningar och annan enklare förtäring av mindre värde. För kringkostnader medges avdrag med högst 180 kronor per person, plus moms. Det kan vara till exempel hyra och utgifter för underhållning. Vid personalfester får avdrag även göras för deltagande familjemedlemmar till anställda och pensionerade medarbetare.
Är du ensamföretagare och anställd i ditt aktiebolag? Då gäller samma regler och du har möjlighet att ta med anhörig och pensionerade medarbetare på personalfester enligt ovanstående regler.

Julgåva

Som företagare har du möjlighet att ge dig själv och dina anställda en skattefri julgåva med värde på max 450 kronor inklusive moms. Se dock till att du inte går över den beloppsgränsen, för då blir gåvan skattepliktig för mottagaren. Du måste även ge julgåvan till alla på företaget för att den ska vara skattefri, och det får inte vara kontanter.

Inventarier

Har du som företagare kalenderår som räkenskapsår och en verksamhet som går med vinst? Då är det fördelaktigt att köpa inventarier eller maskiner innan årsskiftet. Om de är av mindre värde får de skrivas av direkt. Med mindre värde menar vi ett halvt prisbasbelopp och därmed är gränsen 22 749 kronor under 2018. Även dyrare inventarier och maskiner är fördelaktiga att investera i innan årsskiftet då det ger möjligheter till avskrivningar för ett helt år, även om man bara ägt investeringen ett par dagar innan årsskiftet.

Minnesgåva

Har du fyllt jämnt under 2018 eller har en lång och trogen tjänst. Här finns möjlighet att ge dig själv en minnesgåva som uppgår till 15 000 kronor inklusive moms. En minnesgåva får endast ges vid ett tillfälle utöver anställningens upphörande.

/Maria Törngren, BDO Auktoriserad redovisningskonsult / Auktoriserad lönekonsult

Relaterade artiklar

Experten

Karensdag blir karensavdrag

Vid årsskiftet avskaffades karensdagen och ersattes av ett karensavdrag. Syftet med lagändringen är att det avdrag som görs när man är sjuk ska vara rättvist. Lagändringen innebär...

Publicerat den av BDO
Experten

Konferens och studieresa – vad gäller?

Inför hösten går många företag i tankarna om att åka iväg med sin personal på antingen en konferens eller studieresa. Det är viktigt att känna till reglerna, eftersom en resa som...

Publicerat den av BDO