fbpx
Meny

Relaterade artiklar

Läs de senaste artiklarna
»Vi vill utveckla regionen«
Publicerat för av Sandra Rundlöf

Eskilstuna Fabriksförening, EFF, är en av Sveriges äldsta branschföreningar – 172 år. Vd:n Gösta Reinl är stolt över företagets historia som startade på skråväsendets tid, innan rösträtten infördes. Överlevnadsstrategin har varit: flexibilitet och anpassningsbarhet. Det gäller att hänga med i utvecklingen och i dag är det fokus på digitaliseringen.

Vad gör EFF?

– Företräder näringslivet och levererar medlemsnytta. Vi aktiverar våra medlemsföretag och får samtidigt en tydlig bild av näringslivets behov och utmaningar. Företagen vill bland annat ha stöd inom områden som kompetensförsörjning och förbättrad konkurrenskraft. Därför skapade vi Kompetensråd Teknik som vi driver tillsammans med Eskilstuna kommun, berättar Gösta.

I dag har EFF drygt hundra medlemsföretag, de allra flesta inom tillverkningsindustrin men även inom branscherna logistik, IT, och konsultföretag – alla med en stark koppling till industrin och ”den familjen”, som Gösta säger. Medlemsföretagen sysselsätter totalt 7 500–8 000 personer och har en total årlig omsättning på cirka 24,2 miljarder.
– Föreningen drivs med små resurser och bygger på engagerade personer och våra medlemsföretag. Tillsammans vill vi utveckla regionen, förklarar Gösta.

Berätta, vad har ni på gång just nu?

– Vi är engagerade i ett antal projekt och arbetar nära med företag i regionen. Däribland Mälardalen Industrial Technology Center (MITC) och vi ansvarar för Robotdalen i Sörmlands län – en katalysator för utveckling och implementering av nya idéer och lösningar inom robotteknik och automatisering.

I det senaste projektet, Vägar till industrin, undersöks kunskapen hos barn och ungdomar om teknik och industri. EFF har även gjort en förstudie kring att utveckla IT-verksamheten och kompetensförsörjningen i Eskilstuna. Resultatet blev ett IT-nätverk och ett projekt som bedrivs på Mälardalens högskola. Det handlar om att utveckla och starta en systemvetarutbildning och ett eget forskningsområde. Andra utbildningar påverkas för att hänga med i digitaliseringens utveckling.

Det finns en förlegad bild av industrin, men Gösta förklarar att branschen genomgått en stor omvandling och att företagen kan bli bättre på att sälja in sig som en intressant arbetsplats, med många spännande yrken.

Så, hur når ni ut för att visa en annan sida?

– Som redan nämnts har vi bildat och utvecklat Kompetensråd Teknik som koordinerar alla projekt och aktiviteter i Eskilstuna. Syftet är att locka och värva unga till teknikyrken. Det sker genom en mängd olika projekt såsom IT-skola, PRAO-koncept, Jobbcirkus och Komtek. Var finns kompetensbehoven på sikt? EFF gör kompetenskartläggningar av framtida kompetensbehov hos regionens företag, för att kunna anpassa utbildningar därefter. Detta sker genom deltagande i olika programråd, till exempel Teknikcollege. De rustar för framtiden.

Gösta Reinl
Ålder: Det törs jag inte tala om, men jag är pensionär.
Roll: Vd, Eskilstuna fabriksförening.
Familj: En fru och två vuxna döttrar med familjer.
Fritidsintressen: Försöker hålla igång kroppen genom styrketräning, promenader och cykelturer. Spelar även en del golf.
Första jobb: Sommarjobbade som fjortonåring med att borra på ASSA Stenman här i stan.

Relaterade artiklar

INDUSTRI

Det lilla företaget som agerar stort

Många inom industribranschen upplever det svårt att hitta arbetskraft. Men inte CH Industry. – Nyckeln är att våga ta in människor som står lite utanför arbetsmarknaden. Det har...

Publicerat den av Sandra Rundlöf