fbpx
Meny

Relaterade artiklar

Läs de senaste artiklarna
»Vi måste vara modiga!«
Publicerat för av Sanna Ek

I samhällets alla ramar känner Isabel att hon inte riktigt passar in. Hon föredrar att skapa sina egna, precis som hon får göra i rollen som vd för Eskilstuna Innerstad.
– Jag är öppen och låter möjligheter dyka upp. Stäng inga dörrar, utan ha gärna fem öppna!

Utanför den gula villan i Rothoffsparken gungar barnfamiljer i lekparken. Någon samlar ihop de sista löven på gräsmattan, en annan ställer ut öppet-skyltar. Inuti villan doftar det kaffe. Här finns Isabel Gölles kontor, ovanför självserveringscaféet Fika by Anna där Business Life möter vd:n för centrum- och stadsutveckling på Eskilstuna Innerstad. Solen lyser starkt genom burspråket, in på parkettgolvet.

– Jag skulle gärna ha sådär tjugo grader varmare, ler Isabel och värmer båda händerna på tekoppen.
Om hon måste välja mellan sommar och vinter blir det nästan till hundra procent: sommar.
– Visst är det mysigt att åka skidor, men nu har vi precis köpt en lägenhet i Nerja. Där återhämtar jag mig.
Tillsammans med särbon tog hon bilen åt olika håll från Malaga i Spanien för att undersöka platser. De var först inne på Barcelona, men där är det svårt att hyra ut. Väl framme i Nerja bara tittar de på varandra – så var det bestämt. Isabel beskriver lägenheten som ett ruckel, som de totalrenoverat. I miljöerna med Visby-känsla som passar en varierad målgrupp spenderar de gärna stor del av sin tid. Men med möten inbokade kan det vara svårt att få till både resor och arbete.
– I Sverige finns en möteskultur där man gärna träffas fysiskt, vilket jag i och för sig gillar.

På Netflix ser hon gärna spanska serier för att lära sig rytmen i språket och det hon läser på fritiden är arbetsrelaterade artiklar.
– Romaner eller liknande har jag inte tid med. Men artiklarna är nästan ett intresse. Merparten läser jag på fritiden för att hålla mig ajour. I mitt yrke behöver man vara expert på tio saker, inte bara en. Jag måste ofta lära mig mer för att sedan ge mig in i ett ämne och kunna göra inlägg i debatten.

»Handeln nationellt har genomgått den största förvandlingen någonsin och de närmaste fem åren kommer det ändras ännu mer.
Det slår hårt mot stadskärnorna, det är tufft.«

Modiga tillsammans

Eskilstuna Innerstad är ett litet bolag där Isabel är anställd tillsammans med Sofie Munke Cilano, vd-assistent och marknadskoordinator. Sedan arbetar de i projekt.
– Jag är delvis sjukskriven nu på tjugofem procent. Går på dialys och väntar på en transplantation. Även om jag är så trött att jag vill somna sittande ibland, och ambitionen är att ta det lugnt, så tröttnar jag väldigt snabbt. Det finns extremt mycket att göra, Eskilstuna är Sveriges 15:e största kommun med över 100 000 invånare. Sofie tar en stor bit av våra sociala medier, något jag vill lära mig mer om. Det är även hon som styr upp luciakröningen, så nu inför jul glassar jag mest runt med strategidokument, skrattar Isabel.

Rollen som vd innebär flera möten med styrelsen, representanter från kommunen, fastighets- och butiksägare. Främst handlar det om att samordna; få med allas perspektiv. I Eskilstuna Innerstad finns över 450 verksamheter. Vissa dagar får Isabel inta lunchen vid skrivbordet, det vill säga när hon kommer ihåg den.

Med stor erfarenhet i bagaget kommunicerar hon mellan parter som vill planera 30–50 år framåt i tiden och de som är verksamma i dag och arbetar för att klara veckan, månaden och kommande år. Utmaningen är just att arbeta ihop, på alla fronter. En extern handelsplats har ofta en fastighetsägare medan Eskilstuna Innerstad har cirka 40 stycken som ska samarbeta på olika nivåer med olika viljor.

– Det är en fördel att tänka olika men vi, näringslivet, måste vara modiga tillsammans med tjänstemän och politiker som vågar prioritera stadskärnan. Vi skapar mötesplatser, vilket är en styrka, som inte kan göras digitalt på samma sätt.
Det är även unikt med en samfinansierad gågata.
– Det är modigt. I ett gemensamt rum är det viktigt att alla bidrar. Det är en process som pågått i flera år. Tidigare hände någon olycka då den inte var uppvärmd och tillgängligheten var begränsad. Men här är många fastighetsägare med och betalar.

»Jag är öppen och låter möjligheterna dyka upp. Vi får se vilket tåg jag hoppar på och var det stannar. Stäng inga dörrar, utan ha gärna fem öppna!«

En fördel är högskolans placering mitt i stadskärnan. Folk i cirkulation skapar trygghet. Nu planeras det framåt: tågstationen, Drottninggatan och Munktell.
– Det handlar om att vara just modiga tillsammans, i flera led. Jag brukar likna renoveringarna med hemsida från 90-talet. Det går segt och trögt. Man undrar: Vad är det här? Men det behövs något nytt och coolt. Ett ”facelift”, där större ingrepp behövs på större områden.

Sätter egna ramar

I fem års tid har Isabel satt egna ramar för tjänsten och det finns ingen måndag som är den andra lik. Det blir en hel del ensamarbete, men det finns stort utbyte av centrumutvecklingsgrupper runt om i landet med samlad kompetens. Inom centrumhandeln finns en del utmaningar att ta tag i. Men Isabel ger aldrig upp.
– Handeln nationellt har genomgått den största förvandlingen någonsin och de närmaste fem åren kommer det ändras ännu mer. Det slår hårt mot stadskärnorna, det är tufft. Vad vi tror är handel i dag kommer inte existera om fem år. Men det gläder oss att centrumkärnorna på lång sikt är starka som vi ser i USA och Asien där förändringen pågått länge. Där har man fått stänga igen köpcentrum i stället.

Hela livet har Isabel arbetat med olika former av försäljning, viss tid utomlands. Hon har även studerat med inriktningar som retorik, förändringsledning och innovation. Där fastnade hon för problemlösning och kommunikation, som senare kom till nytta i arbetet som butikschef på ONOFF. Men med dottern på väg går flyttlasset tillbaka till Eskilstuna, dotterns pappas hemstad, och Isabel mellanlandar på King Food ett par år innan hon hittar sin nuvarande tjänst.
– Först fick jag googla när jag såg annonsen hos Arbetsförmedlingen. Vad gör en centrum-
utvecklare? Då fanns det inte så många, eller någon bra information. Men jag var nyfiken och gillade att utveckla, så jag tog mig igenom processen. Det är jag glad för. Mitt jobb är så häftigt och jag vill absolut stanna i branschen.

Med cafésorl och Kent-musik i bakgrunden berättar Isabel att företaget genomgår en stor omorganisation med fokus på 2019, men med en verksamhetsplan till 2022, och om digitaliseringens framfart som inte bara syns på webben utan även i butikerna. Där måste de hänga med. Förändrade köpbeteenden är också en av alla utmaningar, samtidigt som serviceinriktad personal är grundläggande.
– Stora butiksytor kommer på sikt inte finnas på samma sätt utan det kommer vara fler varumärken i samma lokal, till exempel mat och dryck ihop med butik.
Eskilstuna Innerstad testar pop up-konceptet.

»Stora butiksytor kommer på sikt inte finnas på samma sätt utan det kommer vara fler varumärken i samma lokal, till exempel mat och dryck ihop med butik.«

I slutet av november öppnade City POP-UP i samarbete med Kruhsberg Fastigheter.
– Vi var i Stockholm och såg liknande, större varianter. Tanken är att prova denna pilot fram till årsskiftet i en lokal inredd med industrikänsla. Man skickar in en ansökan om att vara på plats under tre dagar och kan annonsera, lansera och prova på butik i stadskärnan. Men datumen i december är snart slut.

”Ett mer vanligt liv”

Varannan vecka kryper hon gärna ned under täcket i soffan tillsammans med dottern.
– Livet blir något mer inramat med rutiner när hon är hos mig. Ett mer vanligt liv. Fast hon gillar också att följa med på helg- och kvällsjobb.
I jultider har Isabel det lugnare, till skillnad från verksamheterna som har det hektiskt. Men hemma har hon ännu inte börjat plockat fram adventsljusstakar och tomtar.
– Jag har knappt börjat fundera kring julen och pyntade mer när vi bodde i hus. I år firar jag förmodligen både i Västerås, med mina föräldrar och syskon, och med bonusfamiljen i Malmö. Vi har rest någonstans tillsammans de senaste tre åren, fast inte på självaste julafton. Förra året var vi i Miami över nyår. Men i och med att jag ska genomgå transplantation och dialys blir jag nog hemmavid.
En perfekt ledig dag börjar med sovmorgon. Sedan kör hon gärna ett träningspass framför YouTube på yogamattan, som är med överallt,
följt av en varm dusch.

– Jag brukar snooza 20–30 minuter och vaknar till först efter en dusch.
Men däremellan sms:ar hon alltid särbon. Det första och sista de gör på dagen: god morgon och god natt.
– Sedan vill jag hitta på något. Gärna en utflykt i varmare klimat tillsammans med nära och kära. Dagen avslutas med middag och vin på ett uteställe.
Isabels framtidsplaner går inte att räkna på händerna. I branschen tar det aldrig slut och hon vill fortsätta vara med i centrum- och stadsutvecklingen.
– Jag är öppen och låter möjligheterna dyka upp. Vi får se vilket tåg jag hoppar på och var det stannar. Stäng inga dörrar, utan ha gärna fem öppna!

Relaterade artiklar

Profilen

»Ur kaos föds ordning.«

Inreda åt andra på dagarna och åt sig själv på kvällarna. Att skapa familjens nya hem får Kimonas hjärna på högvarv. Hon längtar efter lugnet och pekar mot tomtgränsen. Där ska en...

Publicerat den av Sandra Rundlöf
Profilen

Hela livet är en konsekvensanalys

Servitör och bartender på krogen, diverse studier och olika arbeten, bland annat som annonssäljare på tidningen Folket, ledde till att Mårten Sporrong tillsammans med två kompisar...

Publicerat den av Emmelie Andersson